TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir?
TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, SBS'ye paralel olarak öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanır.
Yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS'ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur. Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) belirlenirken, Merkezi Yazılı Sınavlar (MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkacak.
YEP -> Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puan manasındadır. YEP, merkezi sınavlarının %70'i ile 6,7 ve8. sınıf YBP puanlarının ortalamasının %30'unun toplanması ile elde edilecek. Yani TEOG sınav sonuçları, öğrencinin nihai puanında %70 gibi yüksek bir oranda önem teşkil ediyor.
Yılsonu Başarı Puanı (YBP) hesaplanırken, 6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Basitçe yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve bu yılsonu puanları, haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP)elde edilecek. Bu not da öğrencinin ortaöğretime yerleşmesinde %30 luk paya sahip olacak.
"Başak Akademi Eğitim ve Danışmanlık Merkezi olarak çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için deneyimli ve öğretmen kökenli olan personelimiz ile öğrencileri renkli, sosyal ve aktivite dolu programlarla sınavlara hazırlıyoruz.